eenvoudig caravanverzekeringen vergelijken

Vragen over de vergelijking?
050 - 203 05 15

Ik ben op zoek naar:

Aantal caravanverzekeringen dat we voor u vergelijken

Aantal caravanverzekeringen na uw selectie

Het is vaak niet de eerste optie waar je aan denkt; op wintersport met de caravan. Een dergelijke vakantie is toch heel goed mogelijk, alleen vereist het wel de nodige voorbereidingen. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij:

1. Voor welke bestemming ga je?

Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk bieden goede wintersportmogelijkheden. Belangrijk is wel dat je vooraf bij de camping informeert of ze open zijn en of er nog standplaatsen beschikbaar zijn.

2. Verwarming van de caravan

De meeste caravans beschikken over zogenaamde ringverwarming (centrale luchtverwarming). De verwarming zal bij gebruik van de caravan in de winter optimaal moeten werken om comfort te bereiken. Controleer daarom vooraf goed de werking. Eventueel kan er als extra optie ook nog voor gekozen worden om elektrische vloerverwarming  aan te leggen. Deze bestaat uit kunststof folie met verwarmingsdraden erin. Het kan onder de vloerbedekking of een losse mat worden gelegd.

3. Gas

Zorg ervoor dat je minimaal 2 volle gasflessen meeneemt. Belangrijk is dat je kiest voor propaangas in plaats van butaangas. Het laatste bevriest namelijk als de temperatuur onder 0 komt. Houd er rekening mee dat een fles van 5 kg vaak al na 2 dagen leeg is. De 11kg fles gaat zo’n 3-5 dagen mee. Vaak is het ook mogelijk om ter plaatse gasflessen te huren. Zorg dan wel voor een lange gasslang, want grote flessen van bijvoorbeeld 33kg staan buiten de caravan. Om bevriezing te voorkomen, kan er een verwarmingselement geplaatst worden op de regelaar. De drukregelaar iets kantelen kan ook al helpen.

Het is tevens slim om voor de zekerheid een elektrische kachel mee te nemen als bij- of noodverwarming. Laat de verwarming ook ’s nachts een beetje aan staan om bevriezing van o.a. de leidingen te voorkomen. Mocht er veel sneeuw vallen, is het handig om de schoorsteen te verlengen. Hier zijn speciale verlengstukken voor verkrijgbaar.

4. Water

Als de watertank en de leidingen zich binnen de caravan bevinden, is de kans op bevriezing nihil. Helaas geldt voor veel caravans dat de watertank in de disselbak staat en de leidingen voor een gedeelte buiten het interieur lopen. In een dergelijk geval is het verstandig om de watertank naar bijvoorbeeld een keukenkastje te verplaatsen. Soms is hier al rekening mee gehouden wat betreft de aansluitingen. Zo niet, kan dit vrij gemakkelijk aangelegd worden.


5. Wat kan je tegen de vorst doen?

Er bestaan speciale vorstbeveiligers voor leidingen en tanks. In een vast chemisch toilet kan je een zoutoplossing toevoegen waardoor bevriezing van het water in het spoelreservoir kan worden voorkomen.

Extra uitrusting voor de kou

 • een warme deken voor ’s nachts
 • een elektrische kachel als bij- en noodverwarming
 • een föhn (ook erg handig bij het ontdooien van bevroren leidingen bijvoorbeeld)
 • aluminium luifeltjes voor boven de ramen, hierdoor voorkom je bevriezing van de ramen en de disselbak
 • een zachte bezem om sneeuw te verwijderen uit de voortent en caravan
 • anti-vriesmiddel voor het spoelreservoir van het chemisch toilet
 • speciale afdekkappen voor de koelkastroosters
 • verlengstuk voor de schoorsteen
 • een disselhoes om te voorkomen dat de koppeling bevriest
 • paraffine, zodat de ritsen goed blijven lopen, ook bij lage temperaturen
 • spijkerharingen die ook in bevroren grond gebruikt kunnen worden


6. Voor de auto

Denk aan sneeuwkettingen en winterbanden. Ook wielkeggen zijn onmisbaar. Hiermee kun je de auto en caravan op een helling beveiligen tegen wegrollen. Startkabels, slotontdooier en strooizout zijn tevens onmisbaar. Check voor vertrek het niveau van de koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Neem extra ruitensproeiervloeistof mee, want het gaat hard op gepekelde wegen.


7. De reis ernaar toe

Plan je reis zo dat je aankomt met daglicht. Hou rekening met een minder hoge snelheid dan in de zomer vanwege de weersomstandigheden. Geef niet teveel gas ineens, en schakel bijtijds op, om slippen te voorkomen. Hou je snelheid zo gelijk mogelijk en probeer zo min mogelijk onnodig te remmen.


8. Jouw plek op de camping

Als je de keuze hebt, kies dan voor een plekje met een beetje beschutting en zet de achterkant van je caravan naar de windrichting. Vaak kan je de richting al een beetje afkijken bij andere caravans. Helemaal fijn is een plekje in de zon. Dit scheelt energieverbruik omdat de zon de caravan al een beetje opwarmt. Zorg dat er plankjes onder de uitdraaisteunen liggen, om vast vriezen te voorkomen. Zet de caravan niet op de handrem, want ook deze kan vastvriezen.


9. De voortent

Er zijn kleine wintertentjes op de markt, die een schuine hoek in het dak hebben. Het frame, het doek en de ritsen zijn allemaal bestand tegen winters weer. Je kunt dit soort tentjes ook goed gebruiken voor andere korte tripjes omdat hij snel opgezet en afgebroken kan worden. Het tentje zorgt tevens voor een ‘luchtsluis’ tussen de koude buitentemperatuur en warme binnentemperatuur van de caravan. Maak het dak van je tent regelmatig sneeuwvrij. De belasting kan teveel worden, vooral als sneeuw smelt en weer opvriest.  Sla niet tegen de onderzijde van het doek. IJs kan zorgen voor beschadigingen. Als laatste is het belangrijk dat je ritssluitingen inwrijft met paraffine.


10. Elektriciteit

Zorg ervoor dat je een kabel gebruikt die soepel blijft bij lage temperaturen. Trek hem ook steeds even los van de grond en maak hem sneeuwvrij. Doe je dit niet, loop je de kans dat hij door het smelten en vriezen vast komt te zitten en je hem aan het einde van je vakantie achter moet laten omdat hij ingevroren is. Krijg je te maken met hele lichte sneeuw, is het soms beter om het te laten liggen. Een laagje van maximaal 10 cm kan namelijk zorgen voor een beetje extra isolatie.

Zorg er verder  voor dat je de voortent en caravan zoveel mogelijk vrij houdt van ijs en sneeuw. Dit voorkomt condensvorming. In veel gevallen kan de disselkastklep vastvriezen door smeltwater. Dit voorkom je door kleine aluminium luifeltjes die boven het raam worden bevestigd. Je kunt de disselbak ook afdekken met folie of een zeil. Ook kun je met een disselhoes de koppeling aan de dissel afdekken om vastvriezen te voorkomen.

Aangezien de kachel en ventilatieopeningen zuurstof nodig hebben is het aan te raden ook de onderkant van de caravan sneeuwvrij te houden. Door goede ventilatie wordt de kans op condens kleiner. Hiervoor kun je ook het dakluik een stukje op laten staan.

 

Fijne vakantie!


Warning: preg_match(): Unknown modifier '4' in /var/www/nlneto-almanzora/wordpress/current/wp-content/plugins/conversie/conv_functions.php on line 450

Warning: preg_match(): Unknown modifier 'c' in /var/www/nlneto-almanzora/wordpress/current/wp-content/plugins/conversie/conv_functions.php on line 450